2012. szeptember 25., kedd

Hang nélkül jó reklám a reklám?

Arra viszi az embert az ösztöne, hogy védekezzen, ha valaki irányítani próbálja. És mi lenne nyilvánvalóbb irányítás, mint a reklám, ezért hát leveszed a hangot a TV-ről, és ezzel meg is oldottad a gondot.

HUMBUG!

A helyzet az, hogy bár hang nélkül a reklám tényleg jobb, mint hanggal, a legfontosabb céljában nem akadályoztad meg. Praktikus dolog levenni a hangot, mert így ki tudod zárni a látottakat, legfeljebb csak annyira figyelsz oda, hogy mikor folytatódik a film, és ráadásul még azt is elhitted, hogy a reklám nem lesz Rád hatással. Abban igazad lehet, hogy az adott márka vásárlására buzdító hatás tényleg elmaradhat, de az igazi céljának eléréséhez a reklámnak bőven elegendő, ha csak pár percenként rápislantasz.

A reklámoknak sokkal fontosabb dolguk van, mint egy termék szajkózása, és ez az, amit nem vettél még észre, az agyad viszont szorgosan szív magába minden egyes alkalommal, amikor hang nélkül bambulod a képernyőt. A reklámokban tudniillik minden ideális. Pontosabban (és most jön a lényeg), minden olyannak néz ki, amilyennek szeretnék, ha Te, és a többi barom ideálisnak tartanátok.

Ez úgy működik, hogy minden tiszta, szép, fényes, amitől az agyad átkapcsol a "most látom, hogyan kéne élnem" üzemmódba, és a nagy ház, szép autó, szüleiken csüngő gyerekek, és csupa új, és szép tárgyak lesznek számodra az elérendő célok. Ez nem tudatos tevékenység, és nem egy-két alkalom alakítja ki, hanem a gyerekkorodban elkezdett, éveken át tartó, kitartó, szorgalmas sulykolás, amit minden este elkövetsz magaddal a TV előtt, ahelyett, hogy gondolkodnál.

A reklámok lényege tehát nem a termék, amit reklámoznak, hanem az életmód, amit a szereplők megjelenítenek, a terméktől teljesen függetlenül. Azt akarják elhitetni Veled, hogy Neked is azért kell mindent megtenned, hogy úgy élj, mint a szereplők, és ezzel a céllal az egész életedet meghatározták. Mi? Te nem érted, ez Neked miért rossz, bazdmög? Talán már nem emlékszel az álmaidra? Hogy mi tenne igazán boldoggá? Már annyit nézted a TV-t, hogy szerinted nem hazudik? Akkor Neked már késő.

És a némító gomb a Többieknek sem segít. Esetleg a DVD bemenetre váltás, bár a filmek ugyanettől a hatástól vannak szándékosan átitatva. Legjobb a kikapcsoló gomb, vagy még inkább...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése